Friday, April 06, 2007

En fin historia i dessa tider...

Påsk – Det är inte mycket man märker av denna äggdyrkande högtid i gudsförgätna Manictown.
-"Påsk, var det inte då som en religiös kanin fick en uppenbarelse och helt plötsligt födde ett ägg?"
-"Nej, det var ju då som jultomten dog på korset!"

Ja, det finns många varianter och tolkningar av påsken.
Man blir faktiskt lite förvånad över hur lite de kan om västerländska högtider, här borta.
Inte för att jag kan skryta med mina kunskaper om högtiderna här heller precis, men kristendomen är ju ändå ganska utbredd och många har tagit del av berättelserna i bibeln genom barnböcker och tecknad film.
Många vet vem Jesus var, men tyvärr blandar de ihop honom med andra gestalter från bibeln, H.C. Andersen och bröderna Grimm.
I dagens morgontidning fanns en artikel om påsken och de hade intervjuat ett antal barn i tioårsåldern. Alla barn hade sina egna teorier om påsken, men priset går nog till killen som drog nedan historia. Tyvärr lämnade jag tidningen hemma, men jag har försökt översätta så som jag minns hans berättelse i morgontidningen.

En gång för länge sedan (ungefär 300 år sedan) föddes Jesus. Hans mor ville inte ha honom, eftersom han var ett pojkbarn, och därför lät hon honom flyta iväg på Amazonfloden, på ett stort bananblad. Maria, som var snickare i Israel, hittade barnet när hon skulle gå på vatten och hon tog med sig barnet hem och gav honom namnet Jesus. Men Jesus trivdes inte i hemmet och när tre män kom för att locka honom med gåvor, så bestämde han sig för att slå följe med dem. De lärde honom att gå på vatten och att brygga vin.
När Jesus var i tonåren hamnade han i ett gäng, som han senare blev ledare över. De drog runt i Israel och Egypten för att hjälpa sjuka människor. Jesus var bög.
De livnärde sig på att döpa människor samt att sälja tändstickor på torget. Jesus visste inte ännu att Gud var hans far, men en dag kom en buske fram och berättade det för honom och beordrade honom även att bestiga ett berg för att skriva regler på två stentavlor. Det var lång väg till berget och Jesus var tvungen att korsa flera floder och sjöar. Vid ett tillfälle skapade han en genväg genom att dela på vattnet i en sjö. Varför han gjorde det, när han kunde gå på vatten, är svårt att förstå.
När Jesus hade skrivit ned sina regler på stentavlorna, så gick han ned från berget och slog sig samman med sitt gäng igen. Reglerna skapade spänningar och konflikter i gänget och en kille som hette Judas försökte ta över ledarrollen från Jesus. Då blev Jesus förbannad och spikade upp honom på ett kors, som förebild för hur det kan gå för de som inte löd order. Men Judas var stark och överlevde korset, så därför var de tvungna att stena honom till döds i stället.
Jesus blev senare trött på att hjälpa sjuka människor och han tog sin tillflykt till ett slott i Jerusalem. Där satt han och mediterade i många år och det var även under denna period som han skrev bibeln. Bibeln är idag en av världens mest sålda böcker.
Jesus drog senare ut i ett religiöst krig och han dog i ung ålder, i slaget om Troja. På platsen där han stupade står idag de ökända pyramiderna.
De kristna firar varje år Jesu födelse genom att fira jul. Det är då som Gud stiger ned till jorden (som i Terminator) och tar skepnad som Jultomten och ger presenter till alla kristna barn.
Påsken firas till minnet av Jesus dödsdag och då äter man kanin-ägg, som symbol för Jesus sista måltid.
Intervjuare: -Men kaniner lägger väl inte ägg?
10-årig grabb: -Nej, inte nuförtiden. Är du dum eller?

3 comments:

Å said...

Hahaha. Ungefär så jag hade beskrivit det hela också...

Lo said...

haha, jag skrattar ihjäl mig! vilket hopkok!! :)

Helenita said...

Asså, jag fattar inte det roliga ... var det inte så här de gick till?

Glad påsk!