Tuesday, May 01, 2007

Fyllevrålen höras jorden runt

Valborg, det är en bra dag att studera Sverige på avstånd. Härligt att se att de gamla traditionerna håller i sig, -fyllevrål och krossat glas!
Trots att Valborg betyder fylla och fest, så har jag ändå inga trevliga minnen från Valborgsmässoafton.
Jag, liksom mina dåvarande polare, hade också bestämt oss för att supa oss redlöst fulla på Valborgsmässoafton.
Jag vågade ju inte vara ohäftig och gå emot gruppen och riskera att få mig en käftsmäll.
Men nu blev det som så att jag ändå fick mig en käftsmäll, av en 9:e-klassare som var ännu fullare än mig. Då gick jag i 8:an.
Sedan firade jag Valborg, på äkta svenskt vis, varje år tills jag flyttade utomlands. Och fan vet om jag inte fick mig en käftsmäll varje år.
Av någon anledning så hamnade vi alltid på fel plats vid fel tidpunkt. Vi blev alltid inblandade i slagsmål, vare sig vi befann oss i Slottskogen eller på Avenyn.
När vi blev lite äldre, så föreslog någon att vi skulle undvika röjet inne i staden och i stället ha en grillfest nere vid havet. Det lät som en bra idé, eftersom vi vid det här laget ansåg oss ha tagit studenten från fyllan i stan.
Vi samlades ett glatt gäng ute på klipporna, det grillades och det spelades gitarr. Om jag inte minns helt fel, så var det en ölsort som heter DAB som gällde då.
Det var en jättemysig kväll och vi kände oss alla oerhört vuxna och mogna.
Men i takt med mörkrets intrång, så började festen spåra ur och någon gång under kvällens lopp fick jag mig en käftsmäll av min bästa polare. Klockrent! Det verkar vara mitt omen, mitt tilldelade syfte här i livet, att bli slagen på käften på Valborgsmässoafton.
Sedan jag slutade fira Valborg, har jag inte fått mig en enda käftsmäll, ...förutom den jag fick av Mrs. Shadow när jag hade sagt att jag jag skulle på affärsresa till Tyskland och hon i stället hittade en stämpel från en söderhavsö i mitt pass...

6 comments:

Cliff Hanger said...

Måste nog säga att du förtjänade förmodligen den där käftsmällen från Mrs Shadow. Verkar moraliskt suspekt (men trevligt) det där söderhavsäventyret.

Ms.Take said...

Lustigt, jag har firat Valborg i många lå¨nga år nu och har faktiskt helt unvikit käftsmällar, varje år =)

peppi said...

Kan ta och berätta att Göteborg är sig likt när det gäller Valborg. Slottsskogen var knökat med folk och solen sken och ölen flödade, precis som det brukar vara (undantaget solen då, regn är det jag förknippar valborg med...). Är det tradition så är det! :)

Ego said...

Men du....kan käftsmällarna ha något med käftsmällsoffret själv att göra? Det kom inte några speciella ord eller meningar ur munnen?
Eller????

Sara said...

Jag struntar i valborgshistorierna! Vad hände egentligen i historien om söderhavsön?! :D

Shadow said...

Cliff > Nejdå, det var inte alls moraliskt suspekt.

Ms. Take > Du har haft tur!

Peppi > Klart det ska vara regn!

Ego > Nix, jag är så snäll så. Fel plats och tidpunkt bara. Eller så ser jag ut som att jag tigger stryk.

Sara > Det får bli i ett annat inlägg.