Thursday, August 23, 2007

Böcker och författare – Que?

Jag köpte en pocketbok på flygplatsen.
Jag köpte fel bok. Den var trög som Kavlis kräftost på tub och jag gillade inte språkföringen.
Tyvärr minns jag sällan de böcker jag har läst. Det är likadant när jag hyr filmer och alltför många gånger har jag hyrt en film som jag upptäcker att jag redan har sett. Samma sak med böcker. Otaliga gånger har jag köpt en bok ur ett snurrstånd på någon flygplats bara för att efter några kapitel upptäcka att jag redan har läst boken.
Jag lägger varken titlar eller författare på minnet. Om någon frågar min om titeln på boken i min väska, så vet jag inte. I bästa fall så kanske jag kommer ihåg författaren. Jag går på omslaget, vilket inte är vidare smart eftersom samma pocketbok ofta har mängder av olika omslag, beroende på land och tryckförlag.
För att vara på den säkra sidan, så köper jag numera böcker som är skrivna av författare med konstiga namn, som jag är ganska säker på att jag inte har läst tidigare.
Resultatet blev boken som jag köpte senast. Svårläst och full med klichéer, omoget språk och förutsägbar. Skriven av en kvinna som försökte uttrycka sig som en man.
Hur tråkig en bok än må vara, så brukar jag kunna läsa klart den, men denna bok åkte i soporna snabbare än kvickt! Jag kom inte ens halvvägs.
Jag hade tänkt att informera er om vilken bok det var, men tyvärr har jag redan slängt den. Som vanligt har jag inget minne av varken titel eller författare och jag ger mig f-n på att jag kommer att plocka åt mig den igen inom en snar framtid. Skit också! Det är dags att utveckla en bok-logg tror jag.

8 comments:

Nini said...

Jag gör exakt likadant, väljer böcker efter utseende.
De enda författarna jag kommer ihåg är de som jag läst flera böcker av som jag tyckt om.

The Pale Green Woman said...

Det där att byta omslag när man trycker ny upplaga är oerhört lömskt! Jag kan känna igen författaren och titta på omslaget och tänka "vad kul, den här har jag inte läst förut". Morr.

Anette said...

Jag förstår frustationen, men jag har en ide, vi kan ju skriva en varningensbok om världens banker, jag skriver gärna om citibank!!
Och du reser ju mycket och kan då passa på att kolla banker runt om.

Lo said...

jag har samma problem, särskilt när det gäller amerikanska filmer! shit, vad dåliga dom måste vara om man inte minns dem! alltid samma story som man går på varje gång...

Alley Cat said...

Jag är något av en bokfetischist...
Kan inte slänga en bok. Kan inte heller sluta läsa en bok jag börjat på! Kan dessutom återge stora delar av alla de böcker jag läst...

http://thealleycat-beingthecatswhiskers.blogspot.com/2007/02/undrar-om-det-kan-kallas-en-fetisch.html

Cliff Hanger said...

Känner igen mig. Har världens sämsta film-minne.

Kristel said...

I do the same thing and end up leaving books in hotels, airports, restaurants etc.
If the book, and that's any book, doesn't have "a hook"
grabs my interest after the first 40-50 pages I give up.

Shadow said...

Lo > Vissa filmer är hopplöst dåliga och ändå är de dessa man sträcker sig efter och gör om sitt misstag.

Alley Cat > Wow! Jag kan inte ens återge kapitlet jag nyss läste. För övrigt så slänger jag alla böcker som inte är i hardcover.

Cliff Hanger > Dags att börja se på franska och albanska minoritetsfilmer kanske?

Kristel > Exactly! Some movies which have met the same destiny lately were L.A.Confidential, Dogville and Black Dahlia.