Saturday, August 25, 2007

Tidningar och tidskrifter

The Pale Green Woman utmanade mig att räkna upp fem absolut nödvändiga tidningar och tidskrifter, samt fem inte så nödvändiga tidskrifter, så jag gör väl det då.

NÖDVÄNDIGA:

1. International Herald Tribune – varje morgon.
Jag läser den knappt, men avslutar ändå inte prenumerationen. Jag tar den enbart för att verka smart och bättre än andra som bara läser vanliga morgonblaskor.
Jag kan åtminstone med gott samvete svara att jag läser The Herald när någon frågar mig. Folk i branschen citerar ofta artiklar från tidningen (oftast tråkiga människor), så jag ser den som referensmaterial och en chans att inte bli förlöjligad.
Den är säkerligen den tråkigaste tidningen i hela världen. Annonser i tidningen går i tappningen "Buy yourself an island!", "Summer-houses below 5 million US$" och "Cruise to Monaco and Antarctica". De verkar dessutom ha stående avtal med Rolex, Bentley och flygbolaget Emirates.

2. Illustrerad Vetenskap – får den levererad varje månad.
Har prenumererat på denna i snart 20 år. Underbar tidning för att studera annorlunda ämnen, som man egentligen inte har någon nytta av. Jag nyttjar denna tidning för att fylla upp de 95% av hjärnan som jag tydligen ändå inte gör bruk av. Dessutom så hittar man vital information om hur långt det är mellan olika galaxer. Tidningen har ibland även hands-on-artiklar, som utförligt visar hur man till exempel kan göra en hjärnoperation på sig själv.
Övriga intressanta ämnen berör insekter, sjukdomar och bortglömda kulturer som ingen kan bevisa har funnits.
Jag hade 20 årgångar sparade av denna tidning, men var tvungen att kassera dem på grund av mögelskador förra året. Det är underligt att en tidning, som tar upp så många olika teknologier och nya rön, inte kan tillverkas i ett mögelbeständigt material.

3. Pacific Yachting Magazine – säger sig självt, en ren hobbytidning.
Här kan man läsa om 30-fotare, 40-fotare, 60-fotare och så vidare. Allt för att man ska bli avundsjuk och ständigt sukta efter några extra fot.
Tidningens avsikt är att få båtägare att skämmas över sina egna skutor samt informera om nya och större båtar, som enkelt kan bli dina. Tankegången är ganska enkel – penisstorlek står i direkt relation till hur många fot din båt är.
Tidningen skriver ofta artiklar om segling i farvatten som de flesta läsare aldrig någonsin kommer att segla i. Informationsvärdet av denna tidning kan alltså klassas som ganska lågt.
I tidningen hittar man även båtprylar, som man tror sig behöva. Sjökort över hela världen säljs till ockerpriser och en båt utan GPS... – är ingen båt. Därför råder jag att alltid köpa en GPS innan själva båten köps. Kom ihåg att även en träeka för 300 spänn behöver en GPS för 20000 kronor.

4. Calvin and Hobbes (Kalle och Hobbe).
En tidning i lite större format än en vanlig serietidning, som släpps några gånger om året (om man har tur).
Värdet av denna tidning kan inte beskrivas med ord. Många av livets gåtor behandlas i denna tidskrift och utförliga teckningar gör att läsare på ett enkelt sätt kan ta del av dem.
Tidningen tar upp ganska vardagliga ämnen, men vissa beskrivs oftare än andra, framförallt då pulkåkning och snöbollskastning. Jag tror att det ligger lite i våra svenska rötter att ta del av denna tidning. Tidningen avsätter en stor del av tryckytan för att behandla klassfrågor, såsom de mellan barn och vuxna. Tidningen ger vuxna män utlopp för sina förtryckta fantasier, vilka har fått ge plats åt mer civiliserade former av handling, i och med inträdet i vuxenvärlden. Vi män, går alla omkring med tvångstankar om att mula grannflickan i ansiktet med snö. En välplacerad snöboll i bakhuvudet (SMACK!) på en intet anande flicka, är en handling som kan få oss att dra på mungiporna även i sömnen.

5. Victoria's secret
Jag tror att det är ett ganska universalt fenomen att denna tidskrift faktiskt har fler manliga prenumeranter än kvinnliga. Vissa påstår att tidningen egentligen är en katalog, men med tanke på modellernas höga klass, så tillåter jag mig själv att tvivla. Jag tror att katalog-teorin enbart är ett kamouflage, så att män kan läsa/titta i tidningen utan att skämmas.
Jag samlar på årgångar av denna tidning och min kollektion sträcker sig ända tillbaka till Claudia Schiffers dagar. Även denna tidning kan ses som referensmaterial, men innehållet har inte påverkat mig alltför negativt i mitt val av kvinnor. Det gäller att hålla huvudet kallt och tänka realistiskt – inga av modellerna i tidningen existerar i verkligheten. De är alla påhittade, fiktiva och en produkt av teknikens utveckling inom computer graphics.


ICKE NÖDVÄNDIGA:

1. Ikea-katalogen. Den är den främsta anledningen till förlorade landarealer inom hemmet.

2. Tidningar om hästar och annan kreatur. Jag blir alltid hungrig när jag tittar i sådana tidningar – hamburgare uppenbarar sig på näthinnan.

3. Facktidningar. Stapel- och cirkeldiagram får mig att bli illamående, men facktidningar har ett sömnbringande värde, så ibland kan de anses vara till nytta.

4. People. Jag bryr mig inte ett smack om vad Britney Spears och Lindsey Lohan sysslar med.

5. Gratistidningar på stan. Men det händer att jag skummar igenom kontaktannonserna ibland. Senast hittade jag denna: "Jag betalar för att få slicka dina tår".

5 comments:

The Pale Green Woman said...

Apppappappapp!! IKEA-katalogen är för det första ingen tidning, den är en katalog och så är den dessutom synnerligen alldeles nödvändig! Så det så!

Jag är lite tveksam till att kalla VS-katalogen för tidning också, men eftersom jag aldrig lyckats komma över den så får jag väl låta det passera då. Varför vill inte VS etablera sig i Sverige? Skicka en katalog häråt!

El_Pedro said...

IKEA's katalog är ju grymt bra.

I like

Lo said...

det här var kul! men för att komma runt problemet kring ikea-katalogen har ju ikea även en tidning man får varje månad (tror jag det är) om man är medlem: Ikea family.

Kristel said...

Hate to burst your bubble..
Victoria Secret will now be going green and will stop sending out their catalogues.

Shadow said...

Pale Green > Jag gillar också IKEA-katalogen, men jag gillar inte resultatet av den.

El Pedro > Speciellt nu när du håller på och fixar!

Lo > Är självklart medlem i IKEA family!

Kristel > You sure know how to totally screw up my day! Is that true?! No more? Arghhh! I knew that cataloge was too good to be true, and that such things don’t last forever. Maybe I’ll get a premium price for my whole collection on Ebay.